navigacija  Začetna stran
Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu
Torek, 09. Februar 2021 00:00


bralni mozaik
Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. različne praznične prireditve, povezane z mladinsko književnostjo in branjem. Vsako leto pripravimo bralno spodbujevalno akcijo, ki je delno povezana s sporočilom poslanice ob Mednarodnem dnevu knjig za otroke. Pri tem sodelujemo z MKL, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo, soorganizatorji pa so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko književnost, Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga.


Pripravimo seznam priporočenih knjig in nekaj spodbud za branje in delo z mladimi bralci. K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

Ta tradicionalna akcija poteka vse od 21. marca, svetovnega dneva poezije, prek 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke, in Slovenskih dnevov knjige, 23. aprila – svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Noči knjige in vse do konca šolskega leta. Pa tudi še naprej, med počitnicami in na začetku novega šolskega leta.

Praznovanje letošnjega 2. aprila povezujemo s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove in najbrž se bomo še vedno spomnili naše lanske poslanice Lakota po besedah … kajti letos gre za to, da lakoto nasitimo z »glasbo besed« in medsebojnim razumevanjem.

Bralnospodbujevalna akcija Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov vabi k branju s 110 knjigami, ki so še vedno aktualne, zimzelene in vredne branja in kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove« in k »besedam o glasbi«. Mestna knjižnica Ljubljana letošnje leto v celoti obeležuje kot Leto Kristine Brenkove (110. obletnica njenega rojstva), v katerem z najrazličnejšimi aktivnostmi in dogodki, ki se bodo odvijali na mladinskih oddelkih knjižnice in tudi izven nje, sodelujeta in se povezujeta Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter Knjižnica Bežigrad. Pri mozaiku branja, igri s kamenčki, se bo po tematskih sklopih razvrstilo 110 izbranih knjig. Vabljeni k odkrivanju kamenčkov, bralnih izzivov, za katerimi se skriva Kristinina ustvarjalnost. Kristina Brenkova je živela s sloganom »za otroke le najboljše«, zato njena dediščina živi še naprej.

KB

 
 

Novice

Naši kandidati za mednarodne nagrade in priznanja

News image

Pogosto se šele, ko se razgledamo po mednarodnem prostoru, z...

več...

Nagrada in priznanja Slovenske sekcije IBBY

News image

Slovenska sekcija IBBY bo na Slovenskem knjižnem sejmu pod...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...