navigacija  Začetna stran Mednarodna zveza 2. april - poslanice
Bralna akcija – 2. april 2020

Bralnospodbujevalno akcijo Slovenske sekcije IBBY in Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo smo pripravili za praznovanje letošnjega 2. aprila, toda zaradi pandemije smo mednarodni dan knjig za otroke praznovali prek spleta, bralno akcijo pa podaljšujemo do kraja koledarskega leta.

 Berimo knjige Petra Svetina in Damijana Stepančiča! 

Med njimi jih je veliko prejelo zlato hruško!

Pri promoviranju bralnospodbujevalne akcije z nami sodelujejo MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (ki je prispevala tudi gradivo), Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko knjiiževnost, revija Otrok in knjiga pri Mariborski knjižnici in drugi, kajti k branju spodbujamo otroke, mladino in odrasle v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih. Vabimo vas, da v teh odličnih knjigah uživate do kraja koledarskega leta ... in še več :)

Slovenska sekcija IBBY je »sponzor« 2. aprila 2020, kar pomeni, da z našim gradivom in spodbudami praznujejo mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu. Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič, vse gradivo je oblikovala Melita Rak.

Oba ustvarjalca – pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič – je Slovenska sekcija IBBY nominirala tudi za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Peter Svetina se je uvrstil med finaliste, Damijana Stepančiča pa je žirija s slikanico Arsenije!, ki jo je ustvaril z Lucijo Stepančič (Miš, 2017), uvrstila na seznam izjemnih del, ki jih priporoča za prevajanje.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo, bo celo leto 2020 praznično obarvano in obsijano s sijajem zlatih hrušk. Z aktivnostmi za različne ciljne skupine (strokovnjake, vzgojitelje, učitelje, promotorje branja, otroke, družine, mlade …) obeležujemo pomembne jubilej, 10. obletnico podelitve priznanj zlata hruška.

V ta okvir sodi tudi letošnja bralnospodbujevalna akcija ob 2. aprilu, s katero želimo mlade, pa tudi starejše bralce (zlasti starše) seznanjati s pomenom kakovostne mladinske knjige, zlate hruške, in jih povabiti k prostočasnemu branju in ogledovanju odličnih knjig obeh letošnjih nominirancev za Andersenovo nagrado. 

P. Svetina mala Damijan Stepancic mala
Peter Svetina Damijan Stepančič

Preberite tudi:

 

 
 

Novice

Razpis za priznanja in nagrado Slovenske sekcije IBBY 2021

News image

Slovenska sekcija IBBY – letos dvanajstič – objavlja razpis ...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...

Andersenova in druge nagrade IBBY 2020

News image

Andersenovi nagrajenki in nagrajenci drugih dveh IBBY nagrad...

več...