Mednarodni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) vsako leto 2. aprila praznuje mednarodni dan knjig za otroke. Praznovanje je predlagala Jella Lepman, prav tako soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil leta 1966 v Ljubljani. Od leta 1967 torej vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig.

Vsako leto je druga nacionalna sekcija IBBY »nosilka« (sponzor) praznika. Odloči se o temi poslanice in k sodelovanju povabi dva vrhunska ustvarjalca, pisatelja, da napiše poslanico, in ilustratorja, da ustvari plakat. S poslanico sekcije IBBY po vsem svetu različno promovirajo mladinsko književnost in branja. Mnogo nacionalnih sekcij se pri promociji poveže z mediji ter organizira različne dejavnosti v šolah in javnih knjižnicah. Praznovanje pogosto povezujemo z mladinskimi knjigami, posebnimi dejavnostmi, kot so obiski avtorjev in ilustratorjev otroških knjig, literarna tekmovanja ali podeljevanje knjižnih nagrad.

Ameriška sekcija IBBY (The United States Board on Books for Young People – USBBY) je članica IBBY od leta 1960. Je navdušena nosilka praznovanja 2. aprila 2021 z navdihujočo poslanico na temo The Music of Words, ki jo je napisala mednarodno uveljavljena avtorica otroške literature Margarita Engle iz ZDA, in s plakatom, ki ga je ustvaril mednarodno priznani ilustrator Roger Mello iz Brazilije.

V Sloveniji 2. april – mednarodni dan knjig za otroke – praznujemo vse od leta 1967, najprej v okviru tedanje Jugoslovanske sekcije IBBY, od leta 1993 pa seveda na pobudo Slovenske sekcije IBBY.

Slovenski ustvarjalci so že večkrat zasnovali poslanice ob 2. aprilu:

Vsako leto Slovenska sekcija IBBY prevede poslanico in spodbuja praznovanje 2. aprila oz. različne praznične prireditve, povezane z mladinsko književnostjo in branjem. Vsako leto pripravimo bralno spodbujevalno akcijo, ki je vsaj delno povezana s sporočilom poslanice. Pri tem Slovenska sekcija IBBY sodeluje predvsem z MKL, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Soorganizatorji pa so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko književnost, Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga.

Pripravimo seznam priporočenih knjig in nekaj spodbud za branje in delo z mladimi bralci. K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

Ta tradicionalna akcija poteka vse od 21. marca, svetovnega dneva poezije, prek 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke, in Slovenskih dnevov knjige, 23. aprila – svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Noči knjige in vse do konca šolskega leta. Pa tudi še naprej, med počitnicami in na začetku novega šolskega leta.

Praznovanje letošnjega 2. aprila bomo povezali s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove in najbrž se bomo še vedno spomnili naše lanske poslanice Lakota po besedah … kajti letos gre za to, da lakoto nasitimo z »glasbo besed« in medsebojnim razumevanjem.

KB

 
 

Novice

Naši kandidati za mednarodne nagrade in priznanja

News image

Pogosto se šele, ko se razgledamo po mednarodnem prostoru, z...

več...

Nagrada in priznanja Slovenske sekcije IBBY

News image

Slovenska sekcija IBBY bo na Slovenskem knjižnem sejmu pod...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...