navigacija  Začetna stran
Roger Mello

Roger Mello1 malaRojen je bil leta 1965 v Braziliji. Leta 2014 je prejel nagrado Hansa Christiana Andersena! Ilustriral je več kot 100 knjig, kar 25 jih je avtorskih. Za ilustratorsko in pisateljsko delo je prejel številne nagrade v Braziliji in mednarodnem prostoru. Samostojne razstave je imel v Franciji, Italiji, Južni Koreji, Kitajski, Kolumbiji, Mehiki, Nemčiji, Peruju, Rusiji in Tajvanu. Njegovo delo je bilo predstavljeno tudi na neštetih skupinskih razstavah, na mednarodnih knjižnih sejmih in spominskih praznovanjih po vsem svetu. Njegove knjige so prevedene v 15 jezikov; izdane so v Argentini, Belgiji, Danski, Franciji, Iranu, Japonski, Južni Koreji, Kitajski, Kolumbiji, Mehiki, Nizozemski, na Švedskem, v Švici, Tajvanu in ZDA. V slovenščino ni prevedena nobena knjiga z njegovimi ilustracijami, morda pa bo kakšen prevod spodbudil njegov čudoviti plakat ob 2. aprilu.

Zasnova plakata ob 2. aprilu 2021

Na plakatu živali in ljudi z vseh celin navdihuje glasba besed, tako kot so mene s svojo glasbo, ritmom in utripom navdihnile poetične besede pesnice Margarite Engle.

Ta edinstveni utrip izhaja iz utripa raznovrstnosti, iz utripa literature in drugih umetnosti, ki pomagajo otrokom po vsem svetu najti v svojem dojemanju tudi glas »drugih« – glas sveta.

S svojo predanostjo pravicam otrok, njihovim bralskim pravicam in pravicam do dobre literature je bila Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) vedno v mojem srcu in duši kot uresničitev možnosti ubranega večglasja. Mednarodni dan knjig za otroke vsako leto zagotavlja prav posebno in hkrati odlično izpeljano praznovanje takšnega zbora otrok po vsem svetu.

Otroci so različni, mladi pesniki in mladi filozofi; samo prisluhnite njihovi poeziji, samo prisluhnite njihovemu utripu. Z Margaritinimi besedami: utrip srca, peket in prhut. Na plakatu sem poskušal upodobiti ta brezmejni zvok. Glasba, besede, podobe – vse tako brezmejno kot duša IBBY!

 
 

Novice

Naši kandidati za mednarodne nagrade in priznanja

News image

Pogosto se šele, ko se razgledamo po mednarodnem prostoru, z...

več...

Nagrada in priznanja Slovenske sekcije IBBY

News image

Slovenska sekcija IBBY bo na Slovenskem knjižnem sejmu pod...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...